Nepodceňujte léčivou sílu medu
V poslední době už o medu tolik neslýcháme, jako bychom zapomněli na jeho nejen sladkou chuť, ale také léčivou sílu, když nám maminky v dětství vařily čaj s citrónem a medem, dobře věděly proč, med však nemá léčivé účinky jen při nachlazení, má jich mnohem víc, dá se říci, že med je přírodní všelék.
Jak se vlastně med získává? U nás jsou známé dva druhy medu – med luční a med lesní, med lesní není tolik využívaný, spíš si kupujeme med luční. V první řadě, pokud chceme od medu očekávat také léčivé účinky, ne ho používat jen jako sladidlo, je nutné kupovat ho přímo od včelaře, ne v obchodě.
Med luční– jeho hlavní přísadou je nektar z rostlin, ten spolu s pylem sbírají včely a přinášejí ho do úlu, následně do něj přidávají svoje vlastní enzymy, a potom ho ukládají do plástů. Je to vlastně jejich zásoba na zimu.
Med lesní – to je med z medovice, kterou vytváří hmyz (např. mšice) ze sladkých šťáv rostlin. Tyto šťávy bohaté na cukry přeměňují ve svém zažívacím ústrojí a nevyužité množství vylučují ve formě sladkého lepkavého roztoku na listy a jehličí. Včely medovici také sbírají a přetvářejí jí právě na lesní med.
Včelař nejdřív musí odebrat z úlů plásty a následně zpracovat med, samozřejmě za dodržení daných hygienických pravidel, potom už se může dostat k nám.
A v čem je nám med tolik prospěšný?
– pomáhá při nespavosti (doporučuje se vypít večer teplé mléko s medem), nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu
– je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu
– urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení
– působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva)
– často je nazýván také afrodiziakem
– detoxikuje tělo, pomáhá například při kocovině
– léčí záněty žlučníku a regeneruje naše játra
– upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce
– regeneruje také pokožku celého těla, popraskané rty, léčí drobné popáleniny, proleženiny apod.
– také se mu říká přírodní „antibiotikum“, protože má velkou schopnost ničit bakterie.